Category: Reisdocumenten

ESTA Aanvragen

Een ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en is sinds 2009 deel van de verscherpte veiligheids eisen in de Verenigde Staten. Het ESTA valt onder het Visa Waiver Program. Onder dit programma vallen Nederland en België waardoor u alleen een ESTA hoeft aan te vragen als u naar Amerika gaat.

Met een ESTA mag u 90 dagen achterelkaar verblijven in Amerika. Het ESTA is na aanvragen 2 jaar geldig, mits u hetzelfde paspoort houdt. Verandert u van paspoort omdat u paspoort verlopen is dan heeft u ook een nieuw ESTA nodig omdat het ESTA is gekoppeld aan uw paspoort. U mag tijdens deze 2 jaar zo vaak als u wilt naar de Verenigde Staten, per keer mag u er maximaal 90 dagen achter elkaar blijven.

Een ESTA aanvragen in België. heeft u een geldig paspoort nodig. Het paspoort moet geldig zijn zolang uw verblijf in de Verenigde staten duurt. Het is verstandig om de ESTA-aanvraag minstens 3 dagen voor vertrek te doen. In uitzonderlijke gevallen kan de overheid van de Verenigde Staten er 72 uur over doen om toestemming te geven.

Paspoort voor aanvragen ESTA

U dient niet alleen een visum USA te hebben als u naar Amerika gaat maar ook als u op doorreis gaat naar een ander land via Amerika is een ESTA verplicht. Ook als u de luchthaven niet verlaat is een ESTA verplicht. De dagen die u verblijft in Canada, Mexico of de Caribische Eilanden tellen ook mee bij de verblijfsduur van 90 dagen. Op de Caribische Eilanden geldt een maximale verblijfduur van 45 dagen.

Als uw aanvraag voor een ESTA wordt goedgekeurd betekent dat niet dat u toegang heeft tot de Verenigde Staten. Bij aankomst wordt u gecontroleerd door een douaneambtenaar. Die kan vaststellen dat u niet in aanmerking komt voor toegang op basis van het Visa Waiver programma of een andere wettelijke bepaling.

Mocht de ESTA vraag vooraf worden afgekeurd is er nog steeds de mogelijkheid om wel in Amerika te komen. De reiziger dient dan bij een ambassade of consulaat van de Verenigde Staten een niet-immigratie visum aan te vragen.

0 Comment

Visum of ESTA voor Amerika

Voor het reizen naar Amerika of via Amerika naar een bestemming is een ESTA of Visum nodig. Een visum en ESTA zijn twee verschillende dingen met veel verschillen. Het grootste verschil is de duur van het verblijf. Verblijft u korter dan 90 dagen dan is het raadzaam om een ESTA aan te vragen verblijft u langer dan 90 dagen dan moet u wel een visum aanvragen.

Iedereen die niet de Amerikaanse nationaliteit heeft en naar de verenigde staten wil reizen voor langer dan 90 dagen is een visum voor de Verenigde Staten nodig. Ook kan het zijn dat u wilt gaan werken in de VS, met een ESTA kan u alleen vergaderingen bijwonen, klanten bezoeken of leveranciers bekijken. Verder kan het zijn dat u naar Amerika reist met een maatschappij die niet is aangesloten bij het Visa Waiver Programma of u komt voor andere doeleinden dan toerisme of zaken. Of u ben ontoelaatbaar op basis van de immigration and nationality Act. Daarnaast kan het ook nog zijn dat u sinds 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië ben geweest, nationaliteit van een van deze landen hebt of heeft gehad. In alle bovenstaande gevallen is een ESTA niet goed en zal er een visum moeten worden aangevraagd.

Visum of ESTA voor grensovergang Amerika

Visums voor Amerika kunnen worden verdeeld in immigratie visums en niet-immigratie visums. Niet-immigratie visums zijn visums met doel om tijdelijk af te reizen naar Amerika foor toerisme, zaken, werk of studie. Een immigratie visum is voor mensen die willen emigreren naar Amerika. De niet-immigratie visums zijn vervolgens te verdelen in visums voor toeristische en zakelijke doeleinden, studie of werk gerelateerde doeleinden en visums voor andere specifieke doeleinden.  Binnen deze categorieën zijn weer aparte visums voor specifieke situaties. Hiermee is er voor elke situatie een apart visum. Een visum is veel specifieker dan een ESTA.

Een ander groot verschil tussen een ESTA en visum voor Amerika is de aanvraag tijd. Een ESTA is vaak binnen enkele minuten aangevraagd. Echter kan het aanvragen van een visum voor de Verenigde Staten vaak wel een maand duren.

0 Comment